Katolički Božić 2024

Danas je Srijeda 22. 05. 2024.

Za koliko dana je Božić.
25. 12. 2024.
srijeda

DAN
SAT
MIN
SEK

Došašće - 1. prosinac 2024.

Priprema za Božić počinjala je došašćem, u dosta krajeva početak priprave bio je blagdan Svete Katarine 25. studenog. U to se vrijeme odlazilo na ranojutarnje mise zornice, postilo se i duhovno pripremalo za veliki blagdan. U novije se vrijeme proširio običaj izrade adventskog vijenca s četirima svijećama, a na svaku bi se adventsku nedjelju palila jedna svijeća.

Sveta Barbara - 4. prosinac 2024.

U nekim se hrvatskim krajevima na blagdan sv. Barbare stavlja pšenica u tanjuriće, koja proklija, zazeleni se, te postaje božićni ures u kućama i crkvama. U nekim zemljama odreže se na blagdan sv. Barbare grančica s trešnje, stavi se u vodu i na toplo pa ta grana za Božić procvjeta.

Sveti Nikola - 6. prosinac 2024.

Seoski je običaj da muškarci prerušeni sv. Nikolu obilaze djecu i donose im darove u čizmice, dobroj djeci donosio slatkiše, a njegov »pomoćnik« Krampus djeci koja su bila nevaljala donosio je šibu.

Sveta Lucija - 13. prosinac 2024.

Na Svetu Luciju sijala se božićna pšenica, a bila je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom davala je zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služila je i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove. Pšenica se sadila na Svetu Luciju i rasla bi do Božića kad bi se uredila. Često bi se ukrasila hrvatskim bojama - crveno-bijelo-plavom trobojnicom, a katkad se unutar nje stavljala jabuka ili pak svijeća. Što je pšenica bila gušća i zelenija, to će biti bolja ljetina naredne godine. Poslije božićnih blagdana pšenicu se davalo pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio. Seoski je običaj bio da muškarci i žene prerušeni u svetca i sveticu obilaze djecu i donose im darove. Sv. Lucija donosila je smokve, bademe, orahe i jabuke.

Badnjak - 24. prosinac 2024.

Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i spravile nemrsnu hranu za večeru, budući da se na Badnjak posti. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine.
Premda je kićenje božićnog drvca star običaj, u hrvatskim krajevima on nije bio raširen sve do sredine 19. stoljeća. Bez obzira na to što kićenje drvca nije bilo rašireno, domovi su se prije svejedno na Badnjak kitili cvijećem i plodovima, a posebno zelenilom, a to su najčešće činila djeca. Isprva su se kitila bjelogorična stabla, a poslije zimzelena, i to voćem, najčešće jabukama, ali i šljivama, kruškama te raznim slasticama i ukrasima izrađenim od papira, najčešće lanci te razne niti. Čest su i lijep ukras bili pozlaćeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.

Božić - 25. prosinac 2024.

Božić je vjerski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista.
Božić se slavi 25. 12. po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se slavi 7. 1. Prema Bibliji, Isusa, Božjeg Sina, rodila je Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva te su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na posljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa.


Podijeli na Facebooku Podijeli na Twitteru Podijeli na Instagramu Podijeli na WhatsAppu


Kada je Uskrs 2025 | Kada je Tijelovo 2024