Srbija : Velika ili Strašna nedelja i Uskrs | Vaskrs 2019

Kada je Uskrs | Vaskrs 2019? (po julijanskom kalendaru)

28. 04. 2019. :


Cela nedelja pred Uskrs je Velika nedelja. Zove se još i Strašna jer se odnosi na stradanje Hristovo.

Cveti

Isus Hrist je svečano ušao u Jerusalim pozdravljan od onih koji su iščekivali Boga, da bi po ljudskoj osudi prinio Ocu žrtvu za grehe svih ljudi.

Veliki četvrtak

Isus je imao svoju tajnu ili poslednju večeru. Prema zapisima iz Jevanđelja, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i, podelivši ga apostolima, rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštaja grehova". Od toga dana imamo ono najbitinije u svojoj veri, kada je ustanovljena Sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Veliki petak

Veliki petak je dan velike tuge. To je dan tišine u svim hrišćanskim hramovima, dan kada nema službe, dan kada zvona ne zvone. Ovog dana se drži strogi post, neko ne jede ceo dan.​

Velika subota

Crkva bdije uz Hristov grob i čeka zoru vaskrsenja.

Uskrs ili Vaskrs

Najvažniji praznik u životu svakog hrišćanina u kojem se slavi pobeda života nad smrću, dobra nad zlom, svetla nad tamom, milosrđa nad grehom. Praznik je to novog života Isusa Hrista, ali i svakog vernika. Zato radosno slavimo ne samo praznik Uskrsa, već i svaku nedelju koja je takođe proslava Isusova vaskrsenja.

Uskrsni ponedeljak

Uskrsni ponedeljak je dan kada se u crkvama spominje put vaskrslog Hrista u Emaus s dvojicom učenika. Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jerusalema u obližnji Emaus, gde su ga prepoznali u lomljenju hleba.

Kada je Vaskrs 2020 | Kada je Vaskrs 2021