Hrvatska : Državni praznik : Božić 2019

Kada je Božić 2019?

25. 12. 2019. :


Božić je vjerski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista.

Božić se slavi 25. 12. po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se slavi 7. 1.

I dok moderni povjesničari smatraju da bi godina rođenja Isusa Krista mogla biti u opsegu od 7. do 2. godine p. n. e., točan datum njegovog mogućeg rođenja je nepoznat. Isusovo rođenje je spominjano u dva od četiri kanonska evanđelja. Do sredine 4. stoljeća, zapadne kršćanske crkve su prihvatile da se Božić slavi 25. 12. Datum Božića je možda odabran da odgovara točno 9 mjeseci od datuma za koji su rani kršćani vjerovali da je Isus začet.

Prema Bibliji, Isusa, Božjeg Sina, rodila je Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva te su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na posljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa.

Kada je Uskrs 2019 | Kada je Tijelovo 2019